donderdag 11 september 2014

Openluchtklassen: dag 4: Bokrijk

Donderdagmorgen 12 september om 7u30: de jongenskamer is al wakker.
Al heel snel volgen de andere leerlingen.
En ze mochten deze ochtend dan eens slapen tot 8u00, want gisteren duurde de film wat langer en zaten de leerlingen pas om 22u30 in hun bedje.

Om 10u werden we opgepikt door de bus die ons naar Bokrijk bracht. Na een halfuurtje rijden waren we op onze bestemming en begon onze ontdekkingstocht doorheen Bokrijk. We zagen echt hele mooie dingen: een oude molen die we mochten beklimmen, verschillende woonhuizen van arme en heel rijke mensen,... We mochten zelfs proeven van gekookte aardappeltjes met ajuintjes en graanmosterd. Iedereen vond die super lekker. Het recept is binnenkort te zien op de blog ;-)
We zijn ook een heleboel wist-je-datjes te weten gekomen.
- Wist je dat rijke mensen vroeger uit tinnen borden aten?
- Wist je dat rijke mensen soms zomaar doodgingen? Niemand die wist hoe dit kwam. Later is uitgekomen dat tinnen borden heel veel lood bevatten waardoor ze zichzelf eigenlijk voortdurend vergiftigden.

Ze kregen ook de kans om met oude houten loopfietsen te 'rijden', met stelten te lopen, op oude koersfietsen een wedstrijd op rollen te fietsen, met houten steps te rijden, oude volksspelen te spelen,...
We kwamen het ambachtelijke bakkerijtje tegen. Daar hebben heel wat leerlingen koekjes, brood, rijsttaartjes,... gekocht. (Toen we 's avonds terug thuis waren en de boterhamdozen leegden, zagen we dat er heel wat leerlingen hun boterhammetjes niet hadden opgegeten, maar wel het lekkere ambachtelijke brood of gebakje ;-)
Om 14u werden we in het klasje verwacht. Daar kregen we les van juffrouw Helena. De jongens leerden bij het binnenkomen dat ze moesten het hoofd knikken en haar begroeten met 'Goeiemiddag juffrouw Helena'.  De meisjes leerden hoe ze moesten knielen en haar ook begroeten met 'Goeiemiddag juffrouw Helena'.
Vervolgens konden ze plaats nemen op hun bankje. De leerlingen moesten met rechte rug en gekruiste armen op de banken zitten en daarbij ook zwijgen. Vooral dat laatste was moeilijk voor de jongens. Jim kreeg een mooi zwart vestje aan, Febe een nette zwarte schort.
De stok werd boven gehaald, de catechismus werd aangeleerd. De leerlingen kregen ook een lei met griffel en noteerden daarbij de tafel van 8. Links schrijven was verboden, dus Febe, de enige leerling die links schrijft, moest dus rechts schrijven. Ze deed dit heel erg netjes.
Lander mocht vooraan eens tonen hoe leerlingen vroeger werden gestraft. Hij zat met zijn blote knieƫn in houten klompen en droeg in elke hand een zware steen.
Elien kreeg ook de ezelsoren op omdat ze tijdens de tafel van 8 niet goed had opgelet.

Kortom, het was een dag met heel veel afwisseling. De leerlingen waren heel enthousiast.
We sloten Bokrijk af door nog een bezoekje te brengen aan het snoep- en ijswinkeltje. Daarna reden we terug naar Maasmechelen.

's Avonds hadden we ...  de fuif! Veel hoef ik daar niet over te vertellen.
De foto's spreken voor zich ;-)

Om 23u speelden we de laatste liedjes en toen was het bedjestijd.
 Klik op de foto

Slaapwel!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten